21 Şubat 2012 Salı

oradan buradan -sekiz-

Dün akşam iletişim defterini okuduğumdan beri, hem kızgın, hem şaşkınım.

Cuma akşamı eve geldiğinde, şapkasının ipi elindeydi, ağlamaklı bir şekilde, ananeme gitçem, boğazım alıyo,Batuhan benim boğazımı sıktı,bak bu koptu dedi.Sen Batuhan'a kız dedi.

Şaşırdım,ne diyeceğimi bilemedim,tamam kızarım dedim, ananeyi aradık,onlara gitti. Deftere baktım,bu konu ile ilgili  birşey yazmamışlar. Cumartesi günü Berk'i almaya gittiğimde, annem bak eşofmanı delinmiş,çivi gibi birşey delmiş,konuş okulla dedi. Berk'e sordum, Batuhan benim boğazımı sıktı, beni yele itti, şapkam yıltıldı, paytolonum yıltıldı dedi. Ağlamaya başladı, sen Batuhan'ı döv dedi. Annemle bakıştık, tamam anneciğim konuşuruz Batuhan ile bir daha böyle şeyler yapmaz dedim.


Haftasonu boyunca döv dedi Batuhan'ı .Deftere yazdım, lütfen dikkat edin Berk, Batuhan 'a zarar verebilir. Nefretle bahsediyor, bir de neler oldu Cuma günü dedim.

Cevap geldi; eşofmanı bir sandalyede çıkıntı varmış, ona takılmış, sandalyeyi yok etmişler. Servis beklerken, Batuhan ve Berk kıkır kıkır şapkayı çekiştiriyorlarmış, Algın durun demeye kalmadan, ip kopmuş. Algın Berk'e, annen onu yeni aldı, sana kızacak demiş. Berk eli ağzında (ki sürekli eli dudağında oynuyor) üzülmüş.Düşünmüş kalmış. Olay buymuş

Dellendim, şaşırdım, oha oldum. Berk ben ona kızacağım diye, senaryoyu yazmış, oynamış ve en kötüsü de ben inandım !!! Oğlum beni resmen kandırdı, ben de kandım!!!!

Sanırım yardım alacağız. Çünkü yaşı gereği hayallerde olması normal ama bu resmen hinlik!!! ,planlı hayal olur mu yahu, yalan bu, ay bilmiyorum, delleniyorum.

Dün sinemaya gittiler, Muppet'a, hatta Algın deftere yazmış, Batuhan ile el ele girdiler sinemaya diye.Beni o kadar inandırdı ki, Batuhan'ı sevmediğine.Eşşek herif, bu hayal değil, yalan resmen.Yine mi yanılıyorum, normal mi? Karşımda cin olmadan adam çarpan bir cüce mi var? Değildir ya, 3 yaş klasiğidir, off ya off,umarım kişiliği olmaz !

Neyse önce öğretmeni ile konuşacağım,yönlendirirlerse pedagoga gideceğim halledeceğim.

Sordum film güzelmiydi. Ebet dedi. Kurbağa varmıydı? Ebet. Domuzcuk varmıydı? Hayıl domuzcuk yoktu dedi. Nasıl, sarı saçlı domuzcuk yok muydu? Domuzcuk yoktu, büyüktü, domuz valdı dedi.

Bu arada cumartesi yeğenim 1 yaşını doldurdu. Memleket aşırı kutladık. İnternet sağolsun, olmasa telefonla, olmasa sadece yürekten  kutlayacaktık. Kıyamam ekrana bakıyor, bunlar ne yapıyor diye.

Tabi Berk efendi, başrolü yine kaptı, onlar orada, biz evde pasta kestik. Bütün görüşme boyunca konuştu Berk, bizim konuşmamıza izin vermedi. İkiii doğdumm Seyim Efeee dedi durdu, bas bas bağıra bağıra. Selim de gözünü ayırmadı Berk'ten. Melis'im sessizce bir köşede durdu, kıyamam tekken, bir Berk, bir de Selim Efe rol kapar oldu, kıyamam ilkgözağrım benim.



Bu arada, kaç kez yaşarken, şunu sorayım dedim blogta belki bir yöntemi vardır. Deli oluyorum çünkü. Dün ilk kez postunu okudum, çok güldüm, benim için önemli bir soruna çare bulduğu için, link vereceğimi söyledim.

Artık marketlerde delirmeyeceğim :) Cidden ateş basıyordu. Bir de hoşuma giden yalnız değilmişim, ben soracakken aklıma gelse, sorulup cevaplanmışını bulunca çok sevindim.Mutlaka bakın derim. Bu sorun çözüldü gayri:)

23 yorum:

  1. Nilim ne pedagogu ya? Yalan söyleyebilmesi normal bir çocuk olduğunun göstergesi bu yaşlarda. Allah muhafaza beyin gelişiminde sorun olan çocuklar asla yalan söylemezlermiş mesela, ben çok önce okumuş ve son derece mantıklı bulmuştum bunu. Hiiç yorma o güzel kafanı, hatta akşama 'aferin' diyip öp Berk yaramazını :P

    Poşet açma tekniğini deneyeceğim ilk fırsatta, hele yalnızsam nasıl kabus oluyor o poşet açma!

    YanıtlaSil
  2. nil naptın gene ya.. çocuk o daha.. minicik.. ne doğru ne yanlış yavaş yavaş öğrenecek.. yavrum ipin yaramazlığından dolayı koptuğunu bilirsen daha bir üzülürsün diye düşünüp böyle bir yalanın altına sığınmış.. seni inandırabildiğine göre rol kabiliyeti de yüksek bu sıpanın.. bence sen bunu konservatuara yazdır..

    YanıtlaSil
  3. Esracığım güzelim, o Batuhan'ı döv dedikçe yedim kendimi ayrıca döv ulan bir kere dövülmek nedir görmedi ama döv işte , gerçeği öğrenince de kafasının çalışma şekline şaşırdım. Üstünde durmayayım mı, ya kişiliği haline gelirse diye akşam da yedim kendimi. Öyle oynadı ki, anlatamıyorum. Pes diyorum. Biz yanmışız kesin.Neyse okula da soracağım.Böyleyim ben üzüntümü illa abartacağım ama içim böyle ne yapayım:)
    Olur, gider öperim:))) Berk hayranları yorum yaparsa olmaz ki alla alla :)))

    YanıtlaSil
  4. Sevgim; :))))))))) olduuu. Yırtarız yahu, bak hiç bundan iyi birşey çıkarmayı düşünmemiştim, yaşa sen:)))

    YanıtlaSil
  5. Nilcim bu konuyla ilgili çok zaman önce bende yazdım orada bir araştırma yapmıştım senin gibi bende çok üzülmüştüm.Benim tahammül edemeyen tek şey yalan seni anlayabiliyorum.

    Yazdığım bir kaynakta der ki ' Bu dönemde çocukların söyledikleri yalan olarak değil, HATA ya da YANLIŞ olarak değerlendirilmelidir. Çünkü çocukta gerçeklik duygusu gelişmemiştir. Ancak 6 yaşından sonra yalan olarak değerlendirilebilir. Çocuk 3 yaşında öyküler uydurur, taklitler yapar ve bundan da hoşlanır. Bu dönemde çocukların hayal güçleri oldukça geniştir. Olmamış olayları olmuş gibi anlatırlar. Bunda korkulacak bir durum yoktur.Bu dönemde çocuklar gerçek ile yalanı ayırt edemezler. Ancak ayırt edebilecek yaşa geldiğinde halen hayal ürünü anlatıyorsa ve bunu alışkanlık haline getirmiş ise bir sorun var demektir’ (http://hanimignesi.blogspot.com/2011/03/eyvah-oglum-hata-yapt.html)

    Eğer kafanda soru işaretleri varsa pedagoga gidebilirsin ben yaptım sonuçta insanı çok güzel yönlendiriyorlar.Ama yalan konusunda sakın kaygılanma henüz çok küçükler bunlar sadece küçüçük hatalarrrr

    YanıtlaSil
  6. Aylacığım, şimdi kurum sahibi ile konuştuklarımı yazmaya geldim, sen yazmışsın:)

    Ben daha sormadan anlattığı için bu nasıl birşeydir diye üzüldüm, kafasını nasıl çalıştırıyor diye. Öğretmenimiz, sevinmelisin dedi Esra gibi. Berk için, zeki ve lider olmak için yapmayacağı yok,görmelisin oyun kurarken geride kaldığında ki kalmıyor, dişlerini sıkıyor ellerini yumruk yapıyor dedi.

    Bir de seni tanıyor Berk dedi. Anne baba çocuğunu tanıdığını sanır ama o değişiyor, büyüyor. Ama Berk seni tanıyor, neye hayır diyeceğini ve bu olaya nasıl tepki vereceğini biliyor. Berk aferin almaya bayılıyor sen bu duruma aferin demeyeceksin bu sebeple kafayı çalıştırmış dedi.

    Aynen senin gibi, şu an izleyeceksin dedi. Takip etmen endişelenmen normal ama gerek yok bu durumda dedi biz de bu konuya eğiliriz gözlem raporu tutarız dedi.

    Benim korkum, bunu alışkanlık edinmesi ve ben nasılsa hayaldir deyip üstünde durmamak yerine kendimi yiyip, ne yapabilirimi sorguladım. İyi geldi yazdıklarınız, kurum sahibi ile konuşmam

    Hayatta en sinir olduğum insan tipi hedefi için yapmayacağı şey olmayan insan tipidir. Bir de bu uğurda arkadaşını satmak. Berk tamam bunu yapmadı yani yaptığı böyle yorumlanmamalı ama baştan önlem almalıyım gibi geliyor.

    Şimdi benim yapmam gereken, sabretmek, gelişiminde doğru adımlar atmak. Var ya gerçekten zor işimiz.Öğretmenimiz, değişmeyecek olan, inadı ve lider olma isteği zamanla törpülemeyi öğrenecek dedi.

    Şimdi yazını okuyacağım sağol Aylacığım

    YanıtlaSil
  7. Önce baştan söylemeliyim -ki biliyosun zaten- farklı değilim ben de senden, mevzu çocuk olduğunda senin gibi herşeyi abartıyorum ben.

    Endişelerini sonuna kadar anlamakla birlikte kızmazsan yersiz olduğunu söyleyeceğim yine, bak bugün yazdım başkalarına vuran çocuktu benim de kabusum, şimdi aynısını yapıyor oğlum.

    Kabul etmek gerekiyor ayrı bir birey olduklarını, ne denli doğru yetiştirmeye çalışsak da hoşgörmeliyiz beğenmediğimiz davranışlarını, bundan kastım mesela çocuğun hırslı olması, ben de sevmem öyle insanları ama Berk'in böyle bir karakteristik özelliği varsa bastırmamalısın bence o yanını. Evet biz şekillendiriyoruz büyük oranda benliklerini ama göz ardı etmemek gerek içlerindekini. Hem kimbilir hırsını çok güzel kullanacaktır belki ileride, sadece başarıya ulaşmada kendiyle yarışacaktır belki hırsı sayesinde.

    Benim de bir sürü hayalim var can ile ilgili ama yapmayı planladığım şey onu bastırmadan, zorlamadan önünü açmak farkedebilmesi için yeteneklerini ve sevdiği şeyleri.

    Bilmek uygulamak için yeterli değil tabi ama uğraş vermek için yeterli sanki.

    Bir de düşünemiyorum hiç dişlerini sıkıp ellerini yumruk yapan Berk'i :)

    YanıtlaSil
  8. Bu yasta yalan cok normal! Hatta yalan soylemek zeka gostergesi diye okumustum ben de. Seninki inandirabilecek kadar iyi oynadigina gore epey zeki! Biliyorduk onceden ama, simdi bilimsel olarak da kanitlanmis oldu :P

    Bence Algin sebep olmus probleme. Korkutmus cocugu annen kizacak diye. Sen esas ona kiz. Annesinin boyle materyalist seylere hicbir zaman kizmayacagini falan soyle :)

    Poset acma yontemi de guzel ama cocuklarimizin gelecegi icin geri donusturulemeyen poset kullanmiyoruz di mi ;) Hatta ben de benim cok sevdigim bir sitenin linkini vereyim hemen: http://pazarfilesi.blogspot.com/

    Not: Domuzcuk-domuz hikayesine cok guldum :) Berk hakli :) Cok sevgiler size...

    YanıtlaSil
  9. Hayat dersi gibi bir yazı ve yorumlar da cabası.
    Ben de paniğe kapılırdım sanırım haklısın. Demişsin ya hayatta en nefret ettiğim insan tipi, istediklerini kavuşabilmek için herşeyi yapan herkesi satan insan tipi. Ben de birebir imzamı atarım altına.
    Öte yandan bir Berk fan' ı olarak Berk yapıyorsa "ama bir sor bakalım neden yapıyor" diyesim geldi :)
    Çocuk kurgulamış, yazmış, ve oynamış, hem de ağlayarak filan. Helal olsun valla... :)

    YanıtlaSil
  10. Hayat dersi gibi bir yazı ve yorumlar da cabası.
    Ben de paniğe kapılırdım sanırım haklısın. Demişsin ya hayatta en nefret ettiğim insan tipi, istediklerini kavuşabilmek için herşeyi yapan herkesi satan insan tipi. Ben de birebir imzamı atarım altına.
    Öte yandan bir Berk fan' ı olarak Berk yapıyorsa "ama bir sor bakalım neden yapıyor" diyesim geldi :)
    Çocuk kurgulamış, yazmış, ve oynamış, hem de ağlayarak filan. Helal olsun valla... :)

    YanıtlaSil
  11. Tam ben de gelişmelerden haberdar et diyecektim ki yazmışsın. Deniz de uyduruyor zaman zaman:)

    YanıtlaSil
  12. yorumları okuyamıyorum ama bana normal geliyor. arca da sürekli yazıp yönetip oynuyor. bence bradaki sebep öğretmenin annen kızacak demesi... korkusundan yapmış. yine de sen bilirsin ama üzerine çok düşmezsen düzelir gibi geliyor bana

    YanıtlaSil
  13. Kızım bana "iğrenç" diyor , "kötü anne" diyor. desene sen kızıma inanıp beni sallandırırsın.

    YanıtlaSil
  14. Esra, yanda blogu gördüm, işyerinde gereksiz şeylerle uğraşmaktan blog okuyacağım yerde :P daha okuyamadım.

    Ne kızacağım yahu, benim tüm yakınlarımın bana hep söylediği gereksiz abartıyorsun, iyi de duramıyorum:P

    YanıtlaSil
  15. Evren; :))))) yorumuna güldüm, tam yerinde mesajlar verilmiş:)))

    Evet ya, bu koptu dese ben Berk'e kızmazdım ki, ben kıyafetini karıştırdıklarında okula kızıyorum,beni malı kıymetli ilan ettiler herhalde,oysa bilseler. İyi bak,sağolasın zaten çok güzel diye kızıyordum:P bir de buna kızayım, ben durduk yerde kızmam ki Algın hanım, niye kızacak diyorsun diye bir kızayım:PP

    Hehee bugüne bugün zeki bir çocuğun yarım akıllı anası olarak kayıtlara geçmek istiyorum:))) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Renk'im, ben kendimden başka artist istemiyorum:P Ayrıca böyle panikledikten sonra durulmanın dayanılmaz mutluluğunu yaşıyorum, benim oğlum zeki,bunu öğrendim ben bugün, ben ise yarım akıllıyım, olsun sen beni seviyorsun,daha ne isterim ki:))

    YanıtlaSil
  17. Fadiş, normal zamanında doğmuşum ama annem niye acelecisin der durur. İşte böyleyim, madem okulu arayacaksın be kadın, giriş, gelişme ve sonuç şeklinde yazsana postu, heç, böyleyim işte. İdare et işte arkadaşım, neyse, Deniz de çok zekiymiş, bugün bunu öğrendik uzmandan ve yaşayanlardan.
    Zekamı geliştirmek için yalan söylemeye başlayacağım haberin ola, bak ilkini söyledim bile:))))

    YanıtlaSil
  18. Yelizim, öletmeni öpeceğim ben anlaşıldı :))

    YanıtlaSil
  19. Nilhanım; dün Berk dedi ki, ben büyüyünce babam beni silke götülcek. Dedim ki anneciğim haftasonu gideriz. Sen gelemezsin dedi. Neden dedim, sığmazsın dedi. Nasıl yani dedim, popoon kocamaaaan dedi.

    Çocuğa cevabım, kim dedi öğretmenin mi, baban mı, niye ya neden popom büyük.

    Dolayısıyla kızına inanmazdım, kötü değilsindir, iğrenç değilsindir, alla alla benim popom büyük mü ki :PP

    YanıtlaSil
  20. Nil, hiiiiiç kafaya takılacak bir sorun değil. Evet insan sinir oluyor çocuğu okuldan hırpalanmış gelince ya da falanca bana böyle yaptı canım yandı deyince. Ama inan durum bundan çok farklı olabiliyor. Başımdan geçeni anlatayım, geçen sene büyük oğlanın sınıfındaki çocuklardan biri çok lider tipli bir çocuktu. Hep onun dediği olsun, o en büyük, istediği yapılmadığı zaman da hırçınlaşıyordu. Bunu diğer çocuklar üzerinde sık uygulayınca biz birkaç veli durumu diğer veli ile dostça konuşmaya karar verdik. Hep birlikte toplandık. Çocuğun velisi böyle bir şeyi hiç kabul etmedi ve biraz saldırganlaştı. İki veli fena kapıştılar, tartışma büyüdü. Tüm bunlar olurken çocuklar ne yaptı biliyor musun, bulunduğumuz yerin bahçesinde güle oynaya koşup, saklambaç oynayıp eğlendiler!!!
    Herkes sinir olduğuyla kaldı:)))

    Yorumlarda da söylemişler zaten yalan konusu hakkında. Çok normal neler söyleyecekler daha neler:))

    (ben de tahmin edemiyorum, her gün yeni bir sorunla karşılaşıyorum. Misal dün, okulun güvenliğinde benim almamı beklerken benim oğlanlar kapışmış. Biri diğerine geri zekalı demiş, diğeri sen ne biçim abisin demiş falan filan. Bir geldim suratlar kaymış:)))

    YanıtlaSil
  21. Semi, desene daha nelere sabır anlayış göstereceğiz :) Veliye şaşırdım ama her insan aynı taraftan bakmıyor malesef. Senin oğlanlar normal biz kardeşimiz ile resmen tekme tokat girişiyorduk galiba bu da bir donem :)

    YanıtlaSil
  22. oğlan her okuldan geldiğinde ben hazırlanıyorum okulu basacak kadar nefret dolu oluyorum.
    sonra da akşam yaşanan olayları görünce, vayy oğlum yine benten olmuş hayali düşmaları dağıtmış diyorum.
    çocuklarımıza hemen kanarsak, katil olmamız içten bile değil.

    YanıtlaSil
  23. Cüneyt; aynen Murat da öyle. Dişlerini sıkıyor,bir de sanki bahsedilen çocuk değilmiş gibi delleniyor.

    Daha önce, Berk bir arkadaşından bahsediyor ama hırpalanmış bu kez doğru yani. Gözünün üstünde çizik bile var. Murat başlarım o Kağan'a dedi,gidip soracağım bakalım dedi.

    Ya saçmalama dedim, Berk yapsa, kağan'ın babası başlasa Berk'e. Ki Kağan'ın babası Berk'i çok sever her okula gittiğinde ikisi de kucağında pozları var hep. Sustu Murat:)

    Anneler de dayanamıyor ama diğer çocuğu da çocuk olarak algılıyor, siz babalar ise asla kıyamıyor,korumacı içgüdünüzle benim babam seni döver oluyorsunuz anladığım:)))))

    İyi ki böyle yapıyorsunuz, yoksa sizi sakinleştirmek için uğraşmasak daha fevri davranabilirdik sanırım:)))))

    YanıtlaSil