18 Ocak 2013 Cuma

kahvaltı


Ben yemeklerimi bir pazar gününü ayırıp hazırlarım, haftaiçi makarna-pilav ilave eder, cuma akşamı yemeksiz kalırım.

Cumaları dışardan yerdik genelde ama kemerleri fazlaca sıkmak zorunluluğumuz var bu sıralar, dışarıdan yenmez öyle her hafta. Biliyor musun blog, kipaya 5 hafta oldu Berk ile gitmeyeli, sormuyor da ne garip...Çözdüm ama sen belirliyorsun aslında düzeni... Hadi kıpaya gidelim diyen çocuk, meğer senin zaten gidecek olmam sebebiyle dermiş.Böylece oyuncak da sormuyor, istemiyor. Allah mı yardım ediyor, oğlum hissediyor mu bilmiyorum. Adını anmıyor ya, mahalledeki markete tav oluyor, büyük bir heyecanla alışverişe katılıyor, insanları güldürüyor, bulokoli aldın mı, havuç unutma. Ben bundan tatabilir miyim diye tanıtım elemanlarının sempatisini kazanıyor,sözde tadacak, eğer sevdiyse, mesela sucuk, mesela peynir, hatta karides denedi yeminle, hah işte sevdiyse ikincisini alıyor, turşu mu gördü,koşa koşa gidip elemana  ben bi tadayım diyor... Valla eğlenerek, merakını gidererek, insanları da güldürerek,sebzeleri, yiyecekleri tanıyor ve bir nevi karnını doyuruyor aslında...


Bu hafta bazen atılıyor diye az az aldım herşeyi, sebze çorbası yaptım valla nefis oldu, sağolasın Balböcükleri

Sonra salata malzemesi aldıydım her akşam salata yaptım, üşenmedim havuç salatası da yaptım. Üşenmedim biber közledim. Her akşam hazırlık yaptım, resmen yoruldum ama afiyetle yedik.

Dün akşam, ne yapayım ben bu akşam diye düşünürken, ne sebzem kalmış, ne  ne erzak çekmecesinde makarna. Dedim ki; kahvaltı .Ama bir hamaratlık geldi ya, öyle kolay bir kahvaltı olmasın dedim. Annem sağolsın kek de vardı, yanına ne yapsam dedim, takip eden bilir, üç kez deneyip heba ettiğim pişi denememden sonra kendisiyle ebediyete kadar ayrılmıştık. Geçen gün daha sabahtan akşama ne yiyelim diye düşündüğümden, Devletşah'ın tariflerine baktım, garantili çünkü, ben bile yapabiliyorum tarifleri, arkadaşlarımın beğendiği  kısır da Devletşah'ın önerisi. Bakarken hadi dedim yapar mıyım diye, hamur işlerine de baktım. Pofuduk diye, pişi benzeri bir tarif vermiş.

Veee dün akşam, yaptııııımmm. Oldu anam oldu beeee!!!

Yumurta da haşladım, üç tane. Kişi sayısı kadar. Berk deli gibi sevdiğinden, her markete gidişimizde en az üç beş tane tattığından !!! şeker domates alıyoruz, valla zararlı da olabilir ama alıyoruz artık, onu yeme, bunu içme nereye kadar. Neyse Berk'in önüne tabağı koydum, pofuduk, kek, yumurta, peynir, şeker domates...

Anneeeeee, halikasıııınnn, ye güzel yemek bu !!! dedi.

Gülümsedim, bazen çocukken annem de akşam yemeğine kahvaltı hazırlardı, çok sevinirdik. Kahvaltı ya kahvaltı, ama mutluluk verir...

Bizim menüde, kereviz salatası da vardı. Yumurtaları servis tabaklarına koydum, diğer getirelecekleri almak için mutfağa gitim döndüğümde, tabağımdaki yumurta yoktu. Kafamı çevirdim Berk'in tabağında yarım yumurta. Benimkini yutmuş, kendininkini yarılamış. İyi dedim Murat'a ayırdığımı ikiye kestim bize bölüştürdüm. genelde fedakarlık yaparım ben yemem ama zaten canım isteği için yapmıştım. Tekrar mutfağa gittim geldim anaaa yarım yumurta da yok. Yuh dedim ya, babasınınkini de ,bunu yicen mi diye aldı. Üç yumurta yedi !!!

Şimdiii niye anlattım bunları,  biz akşama ne yesek ya ,bir diyiverin hele...


31 yorum:

  1. Benim karnıbaharlı tarifi yap evde karnıbahar varsa, karnıbaharı küçük küçük çiçeklerine ayır, 4 sap pırasayı doğra, kırmızı biber salçası iki yemek kaşığı zeytin yağı ile tencereye koy, kapağını kapa kısık ateşte arada bir karıştırarak pişir, içine su eklemeden pişir, çok lezzetli oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Fadiş, karnıbaharım yok, ama haftaiçinin bir akşam menüsü çıkmış oldu :)) Bu arada ben bayılırım karnıbahara, Berk'e de köftesini yapıyorum:)

      Sil
  2. Nil arada biz de kahvalti ediyoruz aksamlari, calisan kadin hali vallahi. Ne yapayim ben oyle herseye yetisebilen super duper insan olamadim. Patatesli yumurta da cok guzel oluyor be aksam :) Niye kahvalti aksam olunca bu kadar seviniyoruz ki hakikaten :)

    Afiyet bal seker olsun Berk'e!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa tabi yaa, süper fikir.Gerçi Berk efendi yumurta yüklemesi yaşıyor. Olsun be, bişiy olmaz.Cidden hıım acıktım. Patatesli omlet süpersin sağolasın.

      Sil
    2. hmm patatesi cok yumurtasini az koyarsin belki Nilcim ha? Bir de bazen biber flan da koyuyorum ben :)

      Sil
    3. Gülçin bunu pazar kahvaltısı olarak değerlendireceğim çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. bu yemek konusu her kadının sorunu :)
    dön dolaş ne yapayım diye düşün dur değil mi :)
    benden sana öneri gelmeyecek Nilcim...ama yorumlardan yola çıkarak ben de akşam için fikir edineceğim sayende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynur :)) Şimdiden üç günü kurtardım baksana:)

      Sil
  4. Pazar günleri genelde benim de yemek günümdür.Topluca çıkarırım.Sebze çorbasını kışın sıkça yapmaya çalışırım(tarife ek olarak 1 kereviz koyarım)Tarhana hastasıyımdır.Buldukça köy tarhanası yaparım(bazen içine süt ve kıyma eklerim)Bu akşam için (hazır ürün ama piyasadakilerin en iyisi diyebilirim,sıkıştığım anlarda kurtarıcıdır)Mantı yapabilirsin,ama Eren mantı,bazı marketlerde ya da şarküterilerde var.Tabi ki daha iyi bilirsin ama yumurtaya çok yüklenme bence.Maşallah üç yumurta yemiş,bugünü yumurtasız geçirsin bence Berk.(Cansu'da bazen hassasiyet olabiliyor diye yazıyorum)Bizimki akşam yemeklerini anneannesinde yemiş oluyor,biz de kendimizi bir şekilde kurtarıyoruz.Seneye anaokuluyla beraber,şartlar değişecek,muhtemelen en az bir günümüz kahvaltı günü olacak.(Candostumun akşam yemeği günleri bellidir mesela;Cuma kahvaltı,Cumartesi balık....gibi.ben de seneye öyle yapmayı düşünüyorum bakalım)bu arada ben de geçen hafta şeker domates aldım,yedik,o da mı zararlı?üfff...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günü olması iyiymiş aslında aklımda olsun. mantı da süper düper en azından sanki dışarıdan söylemişin gibi zahmetsiz aklına sağlık teşekkür ederim

      Sil
    2. Biliyor musun, ben de tarhanayı severim, bazen tavuk suyuna, içine küçük küçük tiftilmiş tavuk koyup, bir de sarmısak ohhh süper düper olur o tarhana , kıymayı içinde öyle görünce sevmiyor Berk ama ben her türlü severim tarhanayı

      Ya bilmiyorum zararlı mı, ama şimdi ben buraya şeker domates derim, mutlaka ama zararlı denir diye, olsa da kodum olmasa da diye zararlıdır belki yazdım. Ben artık çok takılmıyorum tabi ki göz göre göre bazı şeyleri vermiyorum ama o kadar da nefis diye birşey var, görüyor ve istiyor alıyorum. Bak ne dicem, geçen hafta pazar günü o şeker domatesleri ikiye böldüm, zeytinyağı, limon üzerine de kuru fesleğen çok sevdik tadını fesleğenle dene derim. Hehe yemek programı gibi oldu bugün blog :))

      Sil
  5. hahhhaaa:))

    bu yemek tarifleriyle ilgili bir çok anım var aslında,yazsam yeni bir blog olur:))

    akşama ne yapacağımı bende bilmiyorum ama ...
    mutfağa girdiğimde üç çeşit yaparak çıkıyorum.


    çekip koysaydın kahvaltı sofrasını.
    Çekip çekip koyuyorlar ya,böyle ben ağzım açık bakıyorum.
    bizim kahvaltı sofralarının yüzü kalmıyor yanımda,..

    tereyağını bile kelebek şeklinde kesmişler mesela,
    kendimden utanıyorum sonra.
    tereyağ koymak için bir yağ tabağım var.koca bir 250 gr.tereyağını
    ona bocalayıp öyle koyuyorum sofraya.
    yaratıcılık meselesi..

    he bir de yandın.Ben şimdi bloga yazmıycam ya,nerde bittiysem orda yorumhanede dökcem içimi,dökcem içimi:))


    Berk'e de ,oğlum o üç yumurtayı nasıl yedin yahu diyeceğim.
    nasıl yedin yahu?:))

    öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pınar :)))))))

      Benim biberi yıkayıp, közlemem arada çevirmem bile bana iş ayol, ne kelebeği yahu...

      Haha:)) oldu dedim pofuduk ama resim koysam olmamış derler :))

      Ben seni okumaktan keyif alıyorum arkadaş, yaz yeter ki :)

      Sil
  6. Mücver seviyo bizimkiler :) Mutlaka biliyosundur ama blogda yazmıştım tarifini (http://esen-can.blogspot.com/2012/08/elmali-kek-mucver-esliginde.html)
    Akşam kahvaltısı güzeldir bence de, kurtarıcıdır, mutluluk verendir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mücveri bu hafta yaptım, geçen hafta da karnıbaharı mücver gibi hazırlayıp köfte haline getirmiştim.Şimdi senin tarife de bakacağım.Elmalı kek ilgimi çekti teşekkürler.

      Sil
    2. Elmalı kek deneyeceğim. Mücver tarifi benim yaptığımdan sende mi gördüm de yaptım acep ,tekrar teşekkürler.

      Sil
    3. Rica ederim, afiyet olsun şimdiden :)

      Sil
  7. Kardom bundan sonra yeni kararım aynı senin gibi pazar gününü mutfakta geçirip bir haftalık yemek yapacağım. çünkü benim evde sabırsız bir koca bebek var. hayatta sevmez beklemeyi.
    Serpil in çorbasını deneyeceğim.
    Kahvaltıyı biz çok isteriz ama bizim bücür istemiyor. akşam kahvaltı yapılmazmış. Oysa ben sahanda yumurtaya bayılırım ki biz pazardan pazara kahvaltı yaptığımız için çok özlüyoruz.
    Üç yumurta için Berk e kocaman maşallah yarasın oğluma.

    Akşama yap bir menemen gitsin. tabaklara bile paylaştırma tavadan bandıra bandıra yiyin gari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardom haftalık yapınca da illa ki bıkıyorlar.Sebze ağırlıklı oluyor üst üste aynı şey yenmiş oluyor. Böyle taze taze iyi de haklısın eve gelince mutfaktan çıkamıyorum Murat benden sonra geliyor o beklemiyor ama Berk bekliyor gerçi Berk boş beklemez illa birşey atar ağzına ama çocuğa zamanım kalmıyor.

      Ya bu yumurta konusunda okulda da diyorlardı kendininkini bir lokmada yutup, aradaşınınkine sulanıyormuş kaynamış yumurta olduğu gün Berk'e iki tane veriyorlarmış.Pazar kahvaltısında da iki tane yer. Omleti 3 yumurtadan yaparım eğer iki yaparsam illa bir daha ister. Yumurta manyağı benim oğlum.

      Sil
  8. patates kızartması üstüne yogurt yagına bana bana taze eklemkle yemek:) ama cocuk için cok saglıklı olmaya bilir ben bugun öyle yapacagım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üzerine pul biber hıımm off be ne güzel yoğurt da sarmısaklı ama valla bunu da yazdım acil yapayım :) sağol afiyet olsun sana hahaa ne garip yerken beni anacaksın :)))

      Sil
  9. Nilcim bizim evde en sorulmamasi gereken bir soruyu sormussun canim ! esime ne zaman sorsam " bugün ne pisirelim?"

    "bana böyle zor sorular sorma" der azarlar bir güzel!

    allah`tan canim ne cekerse onu pisiriyorum,ya istahli olmasaydim! Ailecek papaz olmustuk!

    Nitekim suan aklima birsey gelmiyor maalesef! Zaten de gecenin bir yarisi olmus!

    Bizim evdede sucuklu yumurta,pastirmali yumurta,kavurmali yumurtaq cok sevilir,haslaninca epey dil dökülür!

    Simdiden iyi hafta sonlari hepinize...

    Epey postun birikti okunacak!Seviyorum senin postlarini cok ve özenle okumak icin zaman kolluyorum haberin olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpil çok teşekkür ederim sabah sabah motive ettin beni, öperim seni...

      Sil
  10. O kadar tarif bildigimi sanirdim ama su an aklima bir tanesi gelmiyor..bugun kafam cok daginik..dusunup bir menu yapayim ben sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavrum ben snein eline su dökemem ki, az da tarif vermedin bana, yaptım senin yaptığın gibi olmuyor :))

      Sil
  11. Vallahi acıktım bu posttan sonra, Nilim kahvaltı filan ama resmen hamaratlık etmişsin yine de. Ne mutlu çocuktan öyle bir cümle duymak değil mi, bizimki şimdilik sadece pilava o tepkiyi veriyor ne yazık ki :(
    bi de biliyo musun Canbo aynı Berk gibi(daha doğrusu senin yazdığın gibi) konuşuyor artık, blokoli diyor mesela(yemiyor tabi),halikaaa diyor sonra. Çok imrenmişim demek senin oğluna :) pek tatlıymış oğlunuz, maşallah ona :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatini çekerim harika dediği sebze değil ki Berkin de...

      Oyyy keşke Canbomun neler dediğini bir yazan olsa da okusak !!!!!!!!!!!

      Efenim sizi pek beğendim senin bloga da gelmek isterim :P

      Sil
  12. çalışınca çok zor dimi her akşama yemek düşünmek..bizde de iki akşam üstüste aynı yemek yenemiyor.. hem dila da ortak artık tenceredeki yemeğe.. hemde eşim öğlen yemeği götürüyor yanında.. e böyle olunca her akşam 2 çeşit yemek zorunlu oluyor.. kışları pek severim ben o yüzden.. bol sebze çeşitiyle türlü türlü yemek yap.. yazın daha zor..
    bizde cuma akşamı kahvaltı yaptık akşam yemeğinde.. ıspanakları yıkamaya üşenince :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yazın daha kolay özellikle bizim için tamam sebze değilse de karpuz peynir ekmek ohhh mis :)) Ay evet ya o ıspanak olayı

      Sil
  13. Akşam kahvaltı etme niyetiniz varsa Nil'cım ben patatesli yumurta derim Eray da çok sever..Hem pratik hem de lezzetli.. Sonracığma bayat ekmekler heba olmasın diye yumurtalı ekmekte yaparım b,ir düşün derim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylacığım sağolasın yumurtalı ekmek biz karı koca çok severiz ama yumurtayı görmüyor ya Berk efendi sevmiyor yumurtalı ekmeği ucundan ısırıyor ııh diyor, omletin yumurtadan yapıldığına anca beraber yapınca inandı değişik bu modeller işte

      Patatesli yumurtayı da yapacağım bir akşam :)

      Sil