16 Mart 2012 Cuma

"geçen hafta"

Bana çarşamba akşamı itiraz etmeyen pamuk gibi oğlumu, servisten karşılmaya çıktım apartmanın önüne...Dondum,beklerken. Normalde 18.30 hadi bilemedin en fazla 18.40 da evin önünde olan servis, bu hafta hep 19.00,19.15 gibi geldi, dün akşam 19.18 de geldi...

Metro sebebiyle aniden, bir gecede kapatılan yol yüzünden, benim evde 18.20'den önce olamayışım sebebiyle, değiştirilen güzergahtan dolayı, Berk servisten en son iniyor... Yol kapalı olduğu için, önce diğer çocukları bırakıyorlar.Oysa evimiz mesafe olarak okuldan araba hareket ettiğinde 5 dakika evet 5 dakika. Okuldan 18.00 gibi çıkıyorlar,şimdilerde bir saat serviste oğlum:(


Dün serviste uyumuş garibim. Onu kucağıma aldığımda sersem gibiydi. Bakkala gidelim dedi. Kucağımda, yürürken, uykun mu geldi senin dedim. Hayıl ben alabada çok sıkılıyolum dedi. Neden anneciğim, niye sıkılıyorsun dedim. Seni özlüyolum,gözlelimi kapatıyolum, uyumuşum dedi.

İçimin yağları eridi...

Uykusu gelen, uykusunu alamayan çocukları bilir analar babalar..Arıza baş göstermesi an meselesidir. Bakkala girdik, önce tüm bakkalı tavaf etti. Kalabalıktı zaten içerisi. Sağolsun bir teyzem tezgahın önüne kurulmuş, fatura ödemesi yapacak ama kök söktürüyor bizim bakkala...

Teyzemin gidesi yok, önümüzden çekilesi de...Berk'in tüm alacakları teyzemin önünde duruyor. Çenesini kapatsa, izin istiyorum ama duymuyor.

Berk mızıldamaya başladı. Nasıl olduysa teyzem çenesi kapattı ve Berk'i duydu. Fakat Berk'e bağırmaya başladı. "Ne bu canım heryerde çocuk ağlaması, seni mi dinleyeceğiz" dedi.

Evet sevgili blog tahminin üzere, asfalyalarım attı, yerde istediği sakıza uzanıyordum Berk'in, kafamı bir kaldırdım. Annem der bana, gözünden timsahlar çıkıyor diye. Öyle baktım teyzeye. O da bana göz attı. Hala devam ediyor, şımarık çocuk seni diye...

Berk gururludur. Babası ve ben hariç yanımızda ananesi bile olsa, sesimiz yükseldiğinde çok ağlar. Üçümüzken hakkımızdan gelmeye çalışır.Başladı ağlamaya.

Teyzem ne dese beğenirsiniz, bir sıkıntısı mı var, niye mızıldıyor?

Sizsiniz sıkıntısı dedim. Size haketmediğiniz halde bağırılsa ne hissedersiniz? Şu an benim size bağırmam gerek aslında, çocuğumu taciz ediyorsunuz dedim.

Kalakaldı. Bütün akşam üzüldüm bunları dedim diye, ne de olsa yaşlı. Bildiği çocuk terbiyesi bu,sözde çocuğu seviyor. Ama hiç laf etmesem, oğluma haksızlık yapılıyor, bünyem kabul etmiyor ki...

Kimseyi kırmak üzmek istemem ama bazen sinirlerime hakim olamıyorum.

Kadın çekti gitti. Berk arızaya bağladı. Ben sinirlendim.

Apartmanda yıkıldı sesiyle ortalık...

Yemek yemiceeeem diye kudurdu. Meyveli yoğurt yiyecekmiş. Ya sabır çeke çeke, sakin olmaya çalıştım. Yedi yoğurtlarını, gözünden uyku akıyor ama direniyor.

Geçen haftalarda Ela'nın renkli beni bile özendiren gözlüklerini görünce söyledi durdu ben de istiyorum diye Berk...Allahtan Hayat iki tane almış yanına, birini Berk taktı. Murat'a sesini çıkarırsan, fena olur diye de gayet insani uyarımı yaptım. Çünkü gözlük pembeydi.

Aradım taradım,nette, pembe olmayacak ama itiraz edemeyeceği gözlüğü, buldum :)))

Hadi dedim vereyim vakit bu vakit,neşelenir. Allahım bir kafama atmadığı kaldı. Sinirli ya,sinirini alamadı ya...Masaya tekme atmalar, bakkaldan aldığımız yeni keşfimiz olan, ASLA ALMAYIN diyeceğim, Pepee'nin evi diye ev şeklinde bir kutuda içinden oyuncak çıkan kutuya tekme atmalar...

Asla almayın çünkü, biz aldık,içinden abuk subuk bir oyuncak çıktı. Kinder süpriz gibi ama, çikolata yok,asıl beni dellendiren, içinden sticker çıktı, üzerinde tank, silah, tabanca resimleri olan!!!! Oha dedim ya oha, Pepee diye almakta sakınca görmedim, içinden çıkana bak!!!!

Neyse ağlarken, sinirliyken, ananemii istiyooom,babamı istiyooom faslı başladı. Ananesi geldi, Berk'in annemi koklayışına bayılıyorum. Annemin teni güzel kokar, anne kokusu olması başka, harbi teni güzel kokar.Berk gömer burnunu boynuna annemin. Annem de anneanesini hatırlar, ah ah ananeler güzel kokar diye..

Babası da geldi eve. Ortalık mutluluk doldu. Ben savaştan çıkmış gibiydim...

Sonra yatma vakti geldi. Tuvalatte Berk'e, bu cumartesi parti var Arca'nın partisi dedim.

B: ben gelmicem, hep val diyosun
N: ama anneciğim iyileşmiş gideceğiz işte
B: ben gelmicem
N: tamam o zaman ben kendi arkadaşlarımı görürüm sen gelme.
B: (mızıldar) ben seni götülmücem anneee
M: niye götürmeyeceksin anneyi
B: çünkü o bana vuldu
N: Annem ben sana ne zaman vurdum?
B: geçen hafta
N:annem ben sana hiç vurmadım
B:vudun gödüm ( hızlı ve uzatmadan okunursa bizim gibi gülebilirsiniz)
M:Berk ne ben, ne annen sana zarar vermeyiz. Böyle olmayan birşeyi anlatırsan üzülürüz.
B: sandalyeyle vuldu bana
N: ama anneciğim yaa
B:özül dile benden yoksa alkadaşlalını gölemezsin
N: tamam özür dilerim senden ama ben sana vurmadım
B: çişim bitti.
N:tamam
B:anneee, benim robolt hikayem var
N:nasıl?
B: yok bana alsana
N:tamam Berk
B:babam bana vuldu...........

Hiç susmuyor, zaman kavramlarını öğrenmiş, şimdi, geçen hafta, öbür ay diyebiliyor artık. Hayalleri hep vurdulu kırdılı...

Beraber uyuduk, sarıldı bana, güzel annem dedi.

Haa bu arada hala inkar ediyor Algın'ın yokluğunu, konuyu ne zaman açsam, konuyu değiştiriyor.

Gözlüğü sonradan sevdi :))) Murat da beğendi, hepimizin istediği gibi oldu gözlük...



33 yorum:

  1. pek yakışmış gözlükleri.
    maşallah maşallah.

    Anane deyince bende ananemi özledim şimdi.
    Hep suyunu benden isterdi.Senin getirdiğin su çok tatlı oluyor derdi.

    Özlemek niye var ki?:(

    Bir de bu bakkal ve markettedeki yaşlı teyzeler hep aynı mı olur.Bizde geçen sene nasibimizi almıştık.Ama ben tepki vermemiştim.

    YanıtlaSil
  2. Domatessuyum, bak şimdi ben de özledim ananemi, dedemi ve dayımı...

    Sen asilliğinden tepki vermemişin, ben sonradan üzüldüm ama oğluma bağrılınca birden içimdeki panter dışa çıktı. Sonra da akşam üzüldüm, adam mı ettim şimdi diye:(

    YanıtlaSil
  3. canım benim ya.. ben bayılıyorum o uykusu gelmiş hallerine.. akşam dila öyleydi.. aşağı komşuya akşam oturmasına gittik, geldiğimizde saat 22.30 du.. kanepeye oturttum, sen burda dur ben sütünü yapıp gelicem dedim.. gittim, suyunu kaynattım, sütü hazırladım tık yok cadıdan.. bir gittim odaya, kafayı dayamış kanepeye öyle duruyor.. içi uyuyor ama.. aldım kucağıma, kızdı.. rahatını bozmuşum hanımefendinin.. çok tatlıydı ama ya..sütünü içerken hoopp gitti..

    YanıtlaSil
  4. Benim annanem de güzel kokar Nil:)gerçekten,neden acaba...Fotoğrafı ilk gördüğümde ki duygu şu ne çabuk büyüyorlar.Seni takip etmeye başladığımdan bu yana çok geçmese de zaman bu fotoğrafta bu değişim görülebiliyor.

    O teyzeye ne demeli bilemedim şimdi:(Üzmüş haksız yere çocuğu

    YanıtlaSil
  5. Sevgi, Diloş'un hali tatlı, ama uykusu varken, uyuyamasın o zaman gör tadı :)))))

    Bahsettiğin haller harbiden çok tatlı,fotoğraf çek fotoğraf, sonra o halleri özlüyorsun:)

    YanıtlaSil
  6. Ayla; biz tarihe güzel kokan babaanne olarak geçelim mi ne dersin:))))

    Çok haklısın, fotoğraflardan iyi anlaşılıyor.İnsan buruklaşıyor ne garip :)

    Sorma, o çocuğumu, ben onu, sonra ben kendimi üzdük :(

    YanıtlaSil
  7. Nil kulağa çok hoş geliyor,zaten bizim zamanında(babaane olduğumuzda) devran dönecek babaanneler var ya hem hoş kokacak hem de 10 numara olacak:))

    YanıtlaSil
  8. vaav yani Berk ne bu havalar böyle pozda o biçim bu arada bizimkinin de sürekli alınan bir müddet kullanılan ve sonra kaybolan gözlükleri aklıma geldi soruyor birde takınca bana Anne yatışıklı oldum babam gibi. Büyüyorlar büyüdükçe onlar tek çocuk olduklarından mıdır bilmem bazen arızaya bağlıyorlar inan bizimkide bazen öyle huysuz oluyor ki tekmeleyip duruyor birşeyleri işte o anlarda napacağımı şaşırıyorum..

    YanıtlaSil
  9. bakkalda yaşadığınız şeye hiç bir şey demiyeceğim üzücü olmuş ama şunu söyleyebilirim, senin oğlan pek delikanlı pek fiyakalı canım:) maşallah.

    YanıtlaSil
  10. Gözlüklerle yakıyor ortalığı Berk:)))
    Yakışmış...
    Serviste gezmesi büyük dezavantaj ama sanırım yapacak bir şey yok. Çocuklar hiç sevmiyor serviste gezmeyi, okul gezileri hariç.
    Başına teyzeyle tatsız bir olay gelmiş. Doğru onlar öyle öğrenmişler, doğrusunu öyle biliyorlar. Öğretmek zor. En basiti annem bana geldiğinde çocuklarla oyun kurup oynayamıyor. Bilmiyor çünkü, bizleri de öyle büyütmedi. Bizler kardeşlerimizle, apartman komşularımızla sokakta oynayarak büyüdük. Çocukları nasıl oyalarım derdi olmamış hiç nerden bilsin:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Ayla di mi ama di mi:)))))

    YanıtlaSil
  12. Sibel; yatışıklı Tarkan'ımı öperim, sinirli halleri şimdilik böyle, zamanla öğrenirler herhalde kontrol etmeyi de:)

    YanıtlaSil
  13. Fadiş; evet herkes açısından üzücü oldu :( teşekkür ederim arkadaşım,fiyakasını yesinler diyorum:)

    YanıtlaSil
  14. Semi, oğlum adına çook teşekkür ederim:)

    Mayefes :) bir süre böyle servis olayı...

    ya zaten dün akşam ani tepkime üzülmemin sebeplerinden biri, hem yaşlı bir insanı üzdüm hem bu benim bir arkadaşımın annesi de olabilirdi dedim, bana yakışacak olan, Berk'i kenara çekip, teyze biraz üzgün sana değil bağırması falan demek olurdu ama nerde o an bendeki o sukunet ve sabır:( Umarım unutup geçmiş, yeni nesil saygısız demiştir.Çünkü asla kendi yaptığını düşünmeyecek, doğrusunu o şekil biliyor...

    YanıtlaSil
  15. wuuuu yakışıklıya bakın.

    nil kıyamam ya 1 buçuk saate yakın serviste geçer mi? yavrum eve vardığında pelte gibi olur. benim uykum bölünürse kaçın benden. asla uyandırılmamalıyım. yıkarım. benim kızım da uykusu gelmiş ve uyumaya direniyorsa abareey.

    Bizimkinin hayalleri de hep kurt canavar. beni kurta verecek, canavara yedirecek. hayal gücüne bak.

    anneanneler mis kokar mis.

    Nil benim de kızım okuldayken beni özlediğini söylüyor vicdanımı sızım sızım sızlatıyor. bal bunlar bal.

    YanıtlaSil
  16. Nilhanım, sorma yaa, nasıl çözeriz bu 1 saat sorununu şimdilik bilmiyorum.

    Benim gibi buluttan nem kapan biri, gece şunu da düşündü.Cidden özlediği için mi sıkılıyor, ya da onu sıkan ne var diye kurdum, sabah serviste niye sıkılıyorsun dedim, babamı özlüyorum dedi. Seni rahatsız eden birşey olursa bana söyle olur mu dedim, sana istemediğin zaman dokunurlarsa bana hemen söyle dedim.Dokundu dedi, ölüyorum sandım. Ne dokundu dedim, hayaletlel dokundu dedi. Oh dedim bizi özlüyormuş.Bu sebeple rahatladım:)

    Anne olmak ve korumaya çalışmaktan yakında tırlatırım ben. Servis güvenli, öğretmenimiz var ama 12 yaş abilerimiz de var, ne bileyim ben öyle işte...

    Efenim Ayla ve ben babaanne adayı olarak mis kokacağımızı az önce belirttik, artık devir babanne devri:P

    YanıtlaSil
  17. bence bakkaldaki teyzeye az bile davranmışsınız
    yaşlı diye hem bugünkü gençlerden bugünün adetleriyle saygı beklerler ama kendileri yaşlıyım ayağına yatıp söylenir dururlar
    berk e 41 kere maşallah akıl küpü :)

    YanıtlaSil
  18. Gülcan; evet haklısınız ama bana yakışan teyzeye o şekilde konuşmamak olurdu, akılcı davranmam gerekirdi, sinirle davrandım...

    Berk adına teşekkür ederim, akranları gibi benim oğlum,komik buluyorum ben, akıl küpü demeniz hoşuma gitti ama hepsi zamanelerin cin gibi, bizi aştıkları kesin:)

    YanıtlaSil
  19. Haftaya bizde bir servis denemesi yapacagız , 15 km yol , dile kolay , tırsıyorum desem ..
    Ama uyum saglarsa cok iyi olacak bizim için , hem vakit hem nakitte tasarruf .. bakalım , bakalım...

    YanıtlaSil
  20. Bu arada gözlükleri pek güzelmiş , öperim

    YanıtlaSil
  21. Nilim benim,
    yorumların birinde anne olmaktan ve korumaya çalışmaktan yakında tırlatırım demişsin ya, en çok o dokundu bana zira insan yıkılıyor ne yaparsan yap kimi zaman koruyamayacağını anlayınca. Bence kötü birşey dememişsin bakkaldaki kadına, ben de söylenemem çok aksi de olsa yaşlı birine ama hep diyorum söz konusu çocuksa o zaman başka. Berk ne kadar arıza yapsa da sonrasında, senin onu kadına karşı koruman eminim yer etmiştir aklında.

    Gözlüklerle yakıyor paşam, diyaloglarsa harika!

    Vicdansız kadın hem de sandalyeyle mi vurdun oğluna :))

    YanıtlaSil
  22. BU arada bir çözüm bulmak lazım yolda geçen zamana, çok uzunmuş süre, yazık yavruya :(
    hani sadece serviste oynayacağı bir oyun filan baksan nasıl olur aceba?

    YanıtlaSil
  23. Hayat'ım, hayırlısı olsun, tırsmanı haklı buluyorum ama tırs tırs nereye kadar diyorum...Teşekkürler sen beğendiysen zaten olmuştur benim için:)

    YanıtlaSil
  24. Esra'm, bir haftadır böyle, düşüncesizce yolu kapatıp, kısacık mesafeyi uzatırlarsa nasıl çözüm bulunacak bilmem. Ya babamdan rica edeceğim alsın diye, ya okulda inip, taksi ile geleceğiz. Şimdilik malesef çözüm zor gözüküyor.Babam her zaman alamaz, ben her gün taksiyle gelemem malum...

    Zaten çalışıyorum diye yavrum herşeye alıştı malesef buna da alışacak.Okula desem biraz daha erken gelsin okulun hiç suçu yok. Belediyemizin hesapsız işleri :( en işlek yerde metroyu yukardan geçirirsen böyle olur. Bizi, esnafı delirttiler.Mayısta taşınacağız şart oldu.

    Sesimi yükseltmedim teyzeye ama yıkıcı konuştum bence. Gözlerimden ateş saçarak. üzüldüm işte sonra, tamam koruyacağım çocuğumu ama dedim ya daha akılcı davranabilirdim. Ne olursa olsun annem böyle yapsa ve biri onu böyle azarlasa ya da had bildirse diye düşündüm.Hatalıydım:( Sinirlenince sakin olmak durumundayım artık, anneyim örnek de teşkil ediyorum oğluma, Berk her sinirlendiğine had bildirirse ne olacak ileride.

    palyaçoyu dövmediğine üzülen, teyzeye laf söylediğine üzülen böyle bir bünyeyim işte.Ha çocuk, ha yaşlı her zamanki gibi değil, iki kere düşünerek davranmak gerekir bence...

    YanıtlaSil
  25. Esra:))) ebet sandaliye pardon ben sandalye yazmışım:)) Sandaliye ile vurmuşum.Hayale bak, niye hayallerinde peri veya prenses olmuyorum ki, erkek çocuk olunca böle oluyor işte, doğurmalı bir "Renk Esra" diyorum, engel oluyorsun bana:P

    YanıtlaSil
  26. Haklısın, haklısın da sen zaten kadının üstüne yürüyüp, tehdit ya da küfürler savurmadın sonuçta. Çocuklarımızın her densizle bir olmamayı öğrenmesi kadar, kendini düzgün biçimde savunmayı da öğrenmesi gerekiyor kanımca. Bak ben onu halen yapamıyorum bu yaşımda, sinip kalıyorum haklı dahi olduğumda, ben utanıyorum karşımdakinin ayıbı karşısında. Susmamak gerekiyor kimi durumda.

    YanıtlaSil
  27. Evet yaa,doğru söylüyorsun. İyi bari daha az üzüleyim artık:) Doğru doğru, ben küfür etmedim tabe lan :P aferin bana küfür etmedim anneme gururla bildireyim, küfürsüz sinirlendim, anne bak, sonunda diyeyim. Öperim seni ben güzel yüreklim:)

    YanıtlaSil
  28. Nil sen ne diyorsun Ece bir ara enfeksiyon kapmıştı idrar yollarını. çamaşırındaki lekeyi görünce neler kurdum bir bilsen. öldüm öldüm dirildim.
    hep aynı şeyi söylüyorum kızıma. vücudun senin. ve sen istemedikçe ona kimse dokunamaz. çok okuyan anne de işe yaramıyormuş.Nil biz bence tırlattık haberimiz yok.

    YanıtlaSil
  29. Nilhan ahhh Nilhan, içim çekildi empati kurdum senle...Aman beee, doğru, tarihi de belli tırlatmanın,doğurduğumuz gün...

    YanıtlaSil
  30. serviste uyumak kötü.
    Bizimki de aynı Berk gibi.
    saldırıyor da saldırıyor.
    Naldöken tarafı kapanınca sanırım bu olay bayağı uzayacak.

    YanıtlaSil
  31. Cüneyt; taşınmak farz oldu :(
    Erkek çocuklarının tipik özelliği sanırım...

    YanıtlaSil
  32. Okuduklarimdan sonra bana bile yorgunluk cöktü inan! Zaten yorgundum ama neyse!

    Berk yasinda hikayeler uydurulmasi cok normal vede hatta olagan durum buymus,ben bilmiyordum,bizdede söyle birsey olmustu anlatmak istedim!

    Zeynep (8)tam üc yasindayken hep bir ablasindan bahseder olmustu" Meltan ablamda Meltan ablam! " iste biz Meltan ablamla parka gittik,sallandik,kaydik,ben onu cok seviyorum,söyle yapiyoruz böyle yapiyoruz! Hergün ama hergün anlatir olmustu...Bir dakika bile yanimdan ayrilmayan bir cocugun nasil böyle bir arkadasi olurduki! Ama gel gelelim esimde birgün prizler atti! Kim bu meltan ben bilmek istiyorum! Ne diyecegimi sasirmistim,onunkisi güvenlik bakimindan,eger tanimiyorsa güvenmiyorda,eger varsa öyle biride görmek ister,ama yokk!

    Sonradan bir yerde okudum ve gülümsedim,meger cocugum hayal dünyasindan hikayelerle mesgulmüs...

    Böyle markette bakkalda yasli yada genc lüzumsuzluk yapanlara deli olrum,yani toplum icinde kim olursa olsun bende tepki veririm,sabrim yoktur o zaman!

    Berk'in aksam eve gec gelmesi ,e evde gecirilen zaman sizlerle kaynasmasi gec saatler bunlar,ama mecbursunuz,tüm huysuzluklar ondandir,sabirli olmak gerek,ama annelerde aksam yorgun oluyorlar mesela ben aksamlari cok sinirli oluyorum,olagan ritueller aksamaya görsün hemen kizarim...

    Komik olan cocuklarim bazen hala olmamis seyleri olmus gibi anlatirlar vede esim ilk etapta hala inanir!:))

    Epey uzun oldu galiba oglan uyurken seni okumak istedim:))

    Sevgiler canim ikinizede kolay bir hafta olsun insallah.

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Teraziciğim;

    Gayet de güzel olmuş,iyi ki yazmışsın,uyuyan oğluşumu öperim.

    Zeynep babayı korkutmuş ama valla hayal olduğunu anlamak zor hakikatten.

    Bundan bir sene önce, yaz aylarında servise ben de biniyordum birlikte geliyorduk eve.Servis şoförü de o zaman başka biri Berk çok seviyor Murgut amca aşağı, Murgut amca yukarı (turgut)

    Bir gün ben evdeydim işe gitmedim, akşam eve geldiğinde hiç unutmam sahneyi, balık kraker yiyor Berk.Bana baktı, Murgut amca seni kescek testeleyle, ben su dökcem dedi. Şok oldum. Nasıl yani. Bir iki kez sordum nasıl diye, böleee testeleyle dedi.

    Ve beni çözdüğün üzere ben o akşam uyumadım.Murat da irkildi. Bu çocuk testere ne öğrenmiş, ben kesiliyorum üstüme su döküyor...Ben olayı; kanlar içindeyim ve oğlum su döküyor, bu adam oğluma neler öğretiyor şeklinde algıladım.

    Ertesi gün okulda beni kahkahalarla sakinleştirdiler. Yeni bir şarkı öğrenmişler pinokyo sözlerini söylediler, testere var tahta kesiliyor falan ama Murgut beni niye kesti anlamadık.

    Sezen Hanım sen kendi bildiklerinden korkmuşsun dedi. Berk'in hayalinde kan yok ki...O sadece öğrendiklerini hayaliyle anlatıyor ,Gepetto da güçlü eşittir sevdiği Murgut...

    Onların hayalleri saf...Biz bildiklerimizi ekleyince delleniyoruz:)Ama yine de hayallerinin peşini bırakmamak lazım, dengeyi kurmak ne zor ama di mi,sevgiler benden de...

    YanıtlaSil