30 Mart 2012 Cuma

adil olmak

Evin babası henüz gelmeden, her akşam olduğu gibi anne oğul oyun oynamaktadırlar.

Her zaman ki gibi, ya dizleri üzerinde sürünerek yarışmakta, ya dizleri üzerinde sürünerek araba sürmektedirler.


3,5 yaşındaki çocuk hagi yalışalım der. Odasının kapısından başlayıp, salon kapısına kadar, sürünerek yarışacaklardır. Her zaman çocuk kazanmaktadır, normaldir. Ancak bu kez farklı birşey olmuştur. Yarış başlarken, çocuk annesini eliyle ittirip, bir adım öne geçip, yarışı başlatmıştır.

Anne yarışa ara verir. Olmaz ama der, bu adil değil ! Çocuk şaşırır, adil mi, o ne demek?

Anne kalır bir an, hah der, bulur anlayacağı gibi anlatma yolunu

Hani der, çik kralı ittiriyor, kaza yaptırıyor, böylece yarışı kazanıyor. Böyle yapınca adil olmazsın. Yarışa aynı anda başlarsın, kim hak ederek kazanırsa işte bu adildir.

Haa annadım der çocuk. Anne der, hadi şimdi başlayalım yeniden.

Aynı noktaya yeniden gelirler, çocuk annesini yeniden ittirir yalış başladı der.

Anne şaşkın bir biçimde , ama bu adil değil der.

Çocuk ama ben kazanacağım der.

Böylece bir anne oğul eğitimi daha sonuçlanmıştır. Anne dumur olmuş, söyleyecek söz bulamamıştır.

Baba eve geldiğinde baba oğul oyunlar oynanır. Yatma vakti geldiğinde, çocuğa bir haller olup, sürekli hayıl hayıl hayıl demektedir. Ülya'nın aldığı orgu alır eline, şalkı çalacaktır. Anne ve baba artık her akşam, bu hayıl faslından fena halde bayılmıştır. Baba tehlikeli yaş 2 ve 3 tü de mi der. Umut dünyası işte. Anne okuduklarından ve deneyimlilerden öğrendiğiyle malesef fucking four geliyor der.
Baba iç çeker. Anne kız çocuktan çoktaaan vazgeçmiştir.

O sırada çocuk kendi kendine sayı saymaktadır, anne baba seneye yaşayacaklarını hayal ederken, birden duyduklarına inanamazlar, çocuk hiç yanılmadan 1 den 20 'ye kadar saymakta, orgun üzerinde açma kapama düğmesine bakarak, bu fısıl, bil fısıl on, iki fısıl yılmi ( ı ile) demektedir.

Anne ve baba öylece kalmışlardır. Sürekli öylece kalmaktadırlar...

27 yorum:

  1. Nil bu kadar olmaz bu konuya benzer bir şey yazacaktım benim ki daha çok sürekli kazanmasına izin vererek hata mı yaptığımla ilgiliydi.Çünkü Samsun'da çocuklar arasında sobelenince çok ağladı tontalak ben sobelendim diye:))Başaramadım diye..Dün akşam Eray'ı ilk defaa bulup sobeledim ama çamura yattı ben kazandım diye:))

    o hayırlar geldiği zaman bize bende iki,üç çocuk sahiplerin karşında saygılıyla eğiliyorum diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayla, ben de sürekli kazanmasına izin veriyordum. Şu son bir haftadır suyunu çıkardı hayır demenin, nereden buna geldim, sabah giyinmeyi bile yarışa döndürüyoruz, iki sabahtır ben kazanıyorum, çok bozuluyor ama bozulsun.Bir de bu birinci muhabbetine ben Ege ve Berk ben bilinciyim muhabbeti yaptılardı orada uyandım, arada yenilmeli diye. Okulda sırasını bekliyor, ikinci olunca ellerini yumruk yapıp hırslanıyormuş. Murat adalet kavramları için erken daha ya, nasılsa öğrenecek diyor, gerçi Murat bile hala yenilince ki bilerek yeniliyor burutuyor yahu :) Valla ne yapmalı hangisi doğru bilmiyorum, ama senin ve benim şansım okul diyorum, orada zaten öğreniyorlar birşeyleri ama kendi ortamında hep birinci olmak istiyorlar.
      Aynen ben de saygı ile eğiliyorum

      Sil
  2. Nil çok iyi bir post olmuş bu çok iyi. İttirdi demek seni, hayatın gerçeklerini çok çabuk kavrıyorlar. İkinciden vazgeçmen şu sıralar çok normal, bizim de eşimizle konuştuğumuz üç yaş mıydı beş miydi meselesi malum çocuk gelişimi okuyanlar genelde anneler oluyor biz okuyup öğrenip kocalarımıza satıyoruz, bir makale buldum mu kaçırmıyorum hemen mail atıyorum kocama okusun diye:)
    Deniz de her şeye hayır diyor şu sıralar istisnasız hayır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fadiş, bir de ne dediğimi anladı eşşek herif, kazanmak için adil olunmayacaksa olmam dedi resmen.

      Hayıl duymaktan fenalık geçiriyorum. Her akşam yarım saat diş fırçalanması, el yıkanması, tuvalet muhabbeti için dil döküyoruz. Sonra pijama giymek. Sabah da aynıları için aynı performansı sergiliyoruz. Bu sabah ilk hayılı duydum, direkt bağırdım, üzerine yürüdüm, yetti artık diye. Tırstı, bak anne diş fılçaladım, bak anne çiş yaptım. Söyledim durdum illa bağırmak mı gerekiyor be oğlum diye. Sabah geç kalmamam gerekiyordu arkadaşım izinli, direkt bağırdım iyi de yola geldi. İnsanca yalvarınca olmuyor demek ki, gerçi her seferinde bağırsam o zaman da hoş olmaz, inan sabrımızın sonundayız.

      Sil
    2. Bu arada teşekkür ederim Fadişim, beğenmene sevindim:)

      Sil
  3. Nil, inan bugün aynı konu ile ilgili birşeyler yazmayı düşünüyordum. Sıkıldım ben bu ara birinci ikinci mevzularından. Adam ikinci olabilme ihtimalini bile kaldıramıyor. Okulda ne pok yiyecek bilmiyorum.

    Fotoya ayrıca bayıldım.. Öperim onu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berk'in yediğinden Elifim:) Biliyorsun, hırs yapıyor okulda Berk. Ege kaç evin tek kuzusu,gayet normal. Daha çok biraraya gelip, yarıştıralım, seninle birarada olmak istediğimden değil yani :P maksat çocuklar öğrensin hayatın gerçeklerini, hem belki babalar ilgilenir, biz de hasret gideririz:)

      Sil
  4. :)) nil hastayım ulen ben senin anneliğine.. beni de evlat edinirmisin lüffenn... çok eğleniyiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi:))))))))) ben de sana hastayım:))) Benim tüm çocuklarım r leri söyleyemiyecek mi yahu, yanında Diloşum da olacak di mi:))

      Sil
  5. fotoya bayıldım asil çocum benim,
    adalet duygularının birkaç yıl daha gelişeceğini sanmıyorum,demekki yenilecek gibi durmuyorsun ki çocuk tırsmış yani bütün suç senin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltem; gözümü açtın haa, olabilir haklısın, iki sabahtır hayır dediği bir türlü giyinmedi için önce ben giyinince yarışı kaybetti ya, bundan olabilir yahu.. Ulan çocuumdaki hırsa bak, tırstım bee.

      Sil
  6. Nil, yenilgi iyidir, olgunlaştırır insanı:)
    Hevesini kırmamak ve oyun oynamanın hep yenmek olmadığını anlaması arasındaki ince çizgi zaman zaman hepimizi zorluyor.
    Biz aile oyunlarına geçtiğimizden işimiz kolaylaştı. Mesela okey oynuyoruz, 4 tur oynuyorsak biz de yeniyoruz, onlara da yenmeleri için izin veriyoruz. Böylece herkes memnun kalkıyor masadan...
    Ama zor bu işler, hayatı öğreniyorlar işte...Özet bu!
    Yenilecekler, yenecekler, kazanacaklar, kaybedecekler, sevinecekler, üzülecekler...
    Bazen bana falanca arkadaşının şahane oyuncağından bahsettiklerinde ve istediklerinde, verdiğim cevap kesin ve nettir: "düşünsene oğlum, herkesin evinde aynı oyuncakların, aynı mobilyaların, aynı kıyafetlerin olduğunu, hayat ne kadar da sıkıcı hale gelirdi" diyorum ve mesaj alınıyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi:))) Sen yazınca hatırladım, biz çocukken annemle kızma birader oynardık. Berk için sanki daha erken, evet ya sayende rahatladım, o dönem de gelecek, öğrenecek adil olmayı, kaybedince hayatın sonu olmadığını...

      Şimdilik birinci olsun daha o vakit:))

      Allahım ilaç gibisin, zaman demek ki:) Okulda görüp geliyor alalım diye, anlat bakim senin cümlenle Berk'e:) Ama aklıma yazdım bu cümleyi, kuracağım günler gelecek:)

      Sil
  7. demek sırada başka terrible lar da var . eşin baya araştırmacıymış. hiç haberim yoktu bu ... four dan :) allah razı olsun kendisinden.

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=terrible 6. yorumu okur musun?

    koca adamlar adaletten bihaberken , Berk'ten adil olmasını neden bekliyorsun ki? haksızlık değil mi bu?

    YanıtlaSil
  8. önce tamam Allah ondan da razı olsun ama ben dedim yahuuu, kaptırmam rıza duamı:)

    okudum:)

    beklerim kardeşim, bari kendi yetiştirdiğim adil olsun, olsun bunca adaletsizliğin içinde biraz umudum olsun...dün haberleri izlerken başım ağrıdı, benim başım ağrısa ne olur, of diyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ama bu hiç adil değil, niye haber vermiyorsun post yazdığını??

    Benim, Berk'in ileride vicdanlı ve adaletli bir insan olacağına şüphem yok çünkü çocuk duyduğundan ziyade gördüğünü öğreniyor, anne baba ne ise çocuk da er ya da geç onlardan birine ya da bileşimine dönüşüyor. Diyeceğim, doğru bir insan olduktan sonra hiiiç gerek yok aslında eğitmek için fazla kafa yormaya.

    Ayrıca takılmayın şu iki, üç, dört yaş sendromlarına, insan bildikçe daha korkar oluyor çocuğundan sonra, elbette her dönemde huy değişikliği ya da kötü alışkanlıkları olacak ama arada 20 ye kadar saymak gibi şeyler yapıp zaten yaşanan tüm krizleri unutturacak. Ben Berk'i okudukça, benimki de hemen büyüsün istiyorum her defasında.

    Biz de org pek seviyoruz ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra'm, okurken sesini duyar gibi oldum,ne bağrıyon be ya:))

      Sen beni biliyon artıkın, öyle akım makım,metodlara muhalifim,ama okurum, bilgim vardır, Murat okumaz, sırf geyiğine sordu gerçi ne yalan söyleyeyim, bazen bu yazıların Berk'e ve yaşıtlarına ulaştırıldığını düşünüyorum, hadi koçum buradaki gibi davran da, biz de ekmeğimizi kazanalım diye:)

      Efendim yazın Ankara'da şişme havuz yerine, bir yer var hıımm denizi de var, orada buluşulsa, org resitali dinlenilse, olma mı???

      Sil
    2. Antalya mı :) Gelsenize...
      Ben de farketmemişim yazdığını Nil, sonradan gördüm...
      Ben de Berk' in adını ve ne olduğunu bilmese de adalet duygusu olduğuna inanıyorum Nil. O değil miydi arkadaşları için de okula süt veya işte kendi için ne götürüyorsa ondan götüren. Ayrıca senin oğlun nasıl adil olmaz ki... Bakma sen o kadar akıllı ve seni de o kadar iyi tanıyor ki :))

      Sil
    3. Renk'im:)))))))
      Lütfen ama kardeşim, Berk fanatikleri yorum yapmasın yahu, hep 1-0 yenik oluyorum ama:P (oğlan kazanma hırsını kimden aldıysa artık:))

      İyi be iyi , Berk bir numara:))

      Canımsın sen benim Renk'im benim:)

      Sil
    4. aaaa çok sert :)
      bugün cuma ya, yalan dünya günü, ordan geldi aklıma :)
      valla neden olmasın Antalya, gerçi bizde yaza tatil yapacak para kalmayabilir bu nisandaki programdan sonra :( ama du bakalım düşünülebilir Lara ve Berk paşayı görmek adına :)
      öpüyorum sizleri

      Sil
    5. 20'ye kadar sayıyor, tebrik ederim. Ordiniyarüs boşuna demiyorum.
      Bu arada size de bize de sabır versinler.
      O saatte insanın dayanma gücü gidiyor.

      Sil
    6. Esra:))) evde para almıyoruz :))))

      Sil
    7. Cuneyt ; şaşırdık cok 20 ye kadar saymasına okuldaki raporlarda dahi 3 u tanıyor falan yazıyorlar kesin izlediklerinden öğrendi:) uc donerli oğlum :)
      Yaa sorma sorma yürekten katılıyorum sabır dileğine hemşerim

      Sil
  10. Adil veya degil. O sadece3,5 yasinda bir maymun:)

    YanıtlaSil
  11. Hehe sen hep babasına benzetiyordun di mı :p

    YanıtlaSil
  12. fucking four literatüre girecek bu hızla:)
    postu link verdim, öperim nilim:)
    http://gununcorbasi.blogspot.com/2012/04/neden-fucking-four-simdi-anladm.html#more

    YanıtlaSil